ခ်က္ျကီးတို႕ မီးဖိုေခ်ာင္ မွ ျကိဳဆိုပါတယ္။ အစားေကာင္းဆိုတာ အေကာင္းစားေတြ စားမွ မဟုတ္ပါဘူး။ ရွိတဲ့ အစားအစာကို ေကာင္းမြန္ေအာင္ အစပ္အဟပ္တည့္ေအာင္ ခ်က္ျပီး စားႏိုင္မွ ထမင္းစား ျမိန္ပါတယ္။

အစာအဆိပ္သင့္မႈမွ ကင္းေ၀းရန္ မီးဖိုေခ်ာင္ ဆိုင္ရာ သတိေပးခ်က္မ်ား

စဥ္းႏွီတံုးမ်ားကို သံုးျပီးရင္ ေရေဆးဖို႕မေမ့ပါနဲ႕။ အစာအဆိပ္သင့္မႈ ရာခိုင္ႏႈန္းေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက စဥ္းႏွီးတံုးကေန ေရာဂါပိုးမႊား ေပါက္ပြားျပီး ျဖစ္တာပါ။ ဒါ့ေၾကာင့္ ျဖစ္ႏိုင္ရင္ ၂ ခု အနည္းဆံုးထားသင့္ပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႕ အသီးအႏွံအတြက္ တခု ေနာက္ အသားလွီးဖို႕က တခုပါ။


Thursday, 21 January 2010

စားေတာ္ပဲ ျပဳတ္နည္း




စားေတာ္ပဲျပဳတ္ ၀ယ္လို႕ရျပီဆိုရင္ ေတာ့ ပဲျပဳတ္ဖို႕အတြက္ ျပင္ဆင္ရတာ မပင္ပန္းပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ ပဲတို႕ထံုးစံထဲမွာ စားေတာ္ပဲကို အခုခ်က္ျခင္းစားဖို႕ကေတာ့ ပိုလို႕မျဖစ္ႏိုင္ပါဘူး။ ရက္အနည္းငယ္ ေစာင့္ရပါမယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ လူေတြက စားေတာ္ပဲျပဳတ္ကို လုပ္စားဖို႕ စိတ္မရွည္တတ္ၾကပါဘူး။ ျမန္မာျပည္မွာကေတာ့ မနက္ခင္း ပဲျပဳတ္သည္ ေအာ္ေခၚလိုက္ရင္ စားရတာဘဲေပါ့။ မဟုတ္ရင္လဲ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္တိုင္းမွာ ပဲနံျပားက ေတာ့ ရတတ္တာဘဲမွလား။ ဒီႏိုင္ငံေတြမွာကေတာ့ စားခ်င္ရင္ စိတ္ရွည္ရွည္နဲ႕သာ လုပ္စားေပေတာ့။ မဟုတ္လို႕ကေတာ့ သူမ်ားလုပ္ထားတာ လာေကြ်းတာကို ေစာင့္စားရမွာဘဲ။ ဒါကလည္း ဘယ္အခ်ိန္မွန္းမသိ။


- ပဲရလာရင္ ပဲကို ေရတည စိမ္ေပးရပါမယ္။ စိမ္တဲ့အခါ ဇလံု အႀကီးထဲမွာ ေရကို ပဲအေပၚ လက္၂ လံုးေလာက္အထိ ထည့္စိမ္ေပးထားရပါမယ္။ 

- ေနာက္ေန႕မနက္က်ရင္ ေရ၀ ေနတဲ့ ပဲကို ဇကာထဲမွာ ထည့္ျပီး ေရစစ္ရပါမယ္။ ေန႕တ၀က္ေလာက္ စစ္ေပးပါ။ 

- ေရစစ္လို႕လဲ ျပီးျပီဆိုရင္ေတာ့ ေလေပါက္မပါတဲ့ ကြ်တ္ကြ်တ္အိပ္ျဖဴထဲကို ပဲအားလံုး သြန္ထည့္ ျပီးေတာ့ ထိပ္က ခ်ည္ထားလိုက္ပါ။ တခ်ိဳ႕ ကညာဆစ္ ႏိုင္သူေတြကေတာ့ သဘက္အပါးစ ထဲမွာ ထည့္။ အုပ္ထား။ ျပီးေတာ့ ေႏြးတဲ့ေနရာမွာ ထားလိုက္ပါလို႕ ေျပာပါတယ္။ ခ်က္ႀကီးတို႕ကေတာ့ ဒီႏိုင္ငံမွာ အမိႈက္အိပ္အပါး အျဖဴေလးေတြထဲ ထည့္ျပီး ပစ္ထားလိုက္တာပါဘဲ။ 

- ျပီးရင္ေတာ့ ေႏြးျပီ ေလေကာင္းေလသန္႕ ရတဲ့ ေနရာမွာ တရက္တန္သည္ ၂ ရက္တန္သည္ ပစ္ထားလိုက္ရပါတယ္။ ေနာက္ေန႕ သတိရတဲ့ အခါမွာ ၾကည့္လိုက္လို႕ လိုခ်င္တဲ့ အရြယ္ အေညွာင့္ေပါက္လာျပီဆိုရင္ေတာ့ ပဲေပါင္းဖို႕ ျပင္ဆင္ရပါေတာ့မယ္။ 

အေညွာင့္ေလးေတြ ခပ္ရွည္ရွည္ မွ ႀကိဳက္တယ္ ဆိုရင္ေတာ့ နည္းနည္းၾကာၾကာထားေပါ့။ မေစာင့္နိင္ရင္လဲ ပဲေရစစ္ျပီးကတည္းကိုက ပဲျပဳတ္ကို ေပါင္းလိုက္လို႕ ရပါတယ္။ အေညွာင့္ေလးေတြနဲ႕ စားေတာ္ပဲက ေတာ့ ပိုခ်ိဳ သေပါ့။ 

ပဲရျပီဆိုရင္ ပဲေပါင္းနည္းက ဒီလိုပါ။ 

- ေအာက္က ေရခံထားတဲ့ အိုးနဲ႕ အေပၚက ဇကာတင္ျပီး ပဲထည့္ေပါင္းပါ။ နာရီ၀က္အၾကာမွာေတာ့ ပဲဟာ ေရေႏြးေငြ႕ေလးေတြနဲ႕ ခပ္ဆိုဆို ျဖစ္လာျပီ အေရာင္ကလည္း ေျပာင္းလာပါတယ္။

- ဒါဆိုရင္ အိုးကို အထက္ေအာက္ နည္းနည္း လႈပ္လိုက္ျပီး စားေဆာ္ဒါ အနည္းငယ္ နဲ႕ ဆားနဲ႕ ထည့္ေမႊေပးပါ။ ျပီးေတာ့ အိုးေပၚျပန္တင္ျပီး ျပန္ေပါင္းေပးပါ။ ခနခန မေမႊပါနဲ႕။ အထက္ေအာက္ ညီခ်င္ရင္ေတာ့ အိုးကို လႈပ္ျပီး အထက္ေအာက္ လွန္ေပးပါ။

- စေပါင္းကတည္းက ပဲမွာ ေဆာ္ဒါနဲ႕ ဆား မထည့္သင့္ပါဘူး။ မာဆတ္ဆတ္နဲ႕ ျဖစ္သြားျပီး သိပ္စိတ္တိုင္းက်ခ်င္စရာ မျဖစ္ပါဘူး။

- ေပါင္းတာကေတာ့ နဲနဲ အခ်ိန္ယူပါတယ္။ လိုခ်င္တဲ့ ပဲ အေျပာ့အမာ အနပ္ ရျပီဆိုရင္ေတာ့ ပဲကို ခ်ျပီး လိုသလို လုပ္စားႏိုင္ျပီေပါ့။

- မကုန္ရင္ ေရခဲေသတာထဲ ခဲထားႏိုင္ပါတယ္။ လိုတဲ့အခ်ိန္ မိုက္ကရိုေ၀့နဲ႕ ျပန္ေႏြးစားေပါ့။ ဒါမွမဟုတ္ ေရေႏြးေငြ႕နဲ႕ ျပန္ေပါင္းလဲ ျဖစ္တာဘဲ။ ျပည္ပမွာေနသူေတြကေတာ့ ဒီအထာကို နပ္ျပီးသားျဖစ္မွာပါ။

- စားေတာ္ပဲဆိုတာက ပူတဲ့အခ်ိန္ဘဲ ႏူးညံ့အိစက္ျပီး အရသာရွိတာ။ ညေနေလာက္ ေကာက္၀ါးၾကည့္လိုက္ရင္ မာဆတ္ဆတ္ေလးျဖစ္ေနတာ။ ဒါသူ႕ထံုးစံပါဘဲ။ ျပန္ေႏြးလိုက္ရင္ ခနနဲ႕ ျပန္ႏူးညံ့သြားပါတယ္။ 




No comments:

Post a Comment