ခ်က္ျကီးတို႕ မီးဖိုေခ်ာင္ မွ ျကိဳဆိုပါတယ္။ အစားေကာင္းဆိုတာ အေကာင္းစားေတြ စားမွ မဟုတ္ပါဘူး။ ရွိတဲ့ အစားအစာကို ေကာင္းမြန္ေအာင္ အစပ္အဟပ္တည့္ေအာင္ ခ်က္ျပီး စားႏိုင္မွ ထမင္းစား ျမိန္ပါတယ္။

အစာအဆိပ္သင့္မႈမွ ကင္းေ၀းရန္ မီးဖိုေခ်ာင္ ဆိုင္ရာ သတိေပးခ်က္မ်ား

စဥ္းႏွီတံုးမ်ားကို သံုးျပီးရင္ ေရေဆးဖို႕မေမ့ပါနဲ႕။ အစာအဆိပ္သင့္မႈ ရာခိုင္ႏႈန္းေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက စဥ္းႏွီးတံုးကေန ေရာဂါပိုးမႊား ေပါက္ပြားျပီး ျဖစ္တာပါ။ ဒါ့ေၾကာင့္ ျဖစ္ႏိုင္ရင္ ၂ ခု အနည္းဆံုးထားသင့္ပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႕ အသီးအႏွံအတြက္ တခု ေနာက္ အသားလွီးဖို႕က တခုပါ။


Tuesday 19 January 2010

၀က္နားရြက္သုတ္( ဗမာသုတ္)


အစားအစာကို ၾကံၾကံဖန္ဖန္ စားတတ္ေသာက္တတ္တဲ့ အထဲမွာ ခ်က္ႀကီးတို႕အုပ္စု ထိပ္ဆံုးကပါ။ အဂၤလန္ႏိုင္ငံေရာက္လို႕ ၀က္ေခါင္းေတြ ၀က္နားရြက္ေတြ ရပါ့မလားလို႕ ျမန္မာျပည္က လူေတြ ေတြးၾကပါတယ္။ ေရခဲရိုက္ အူကလီစာကို ၀ယ္ရတာ တခုပါဘဲ။ အသည္း၊ ေက်ာက္ကပ္နဲ႕ ႏွလံုးကေတာ့ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ရႏိုင္သလို ၀က္ေျခေထာက္၊ ၀က္ေခါင္း နဲ႕ လွ်ာ နဲ႕ ၀က္နားရြက္တို႕ကေတာ့ ေပါေပါနဲ႕ လြယ္လြယ္ ရႏိုင္တယ္။ ေစ်းလည္း သက္သာပါတယ္။ ကိုယ္ေတြကေတာ့အစားက်ဴးေတြ မဟုတ္လား။ ဂလိုဘယ္ ေခတ္ႀကီးမွာ အဂၤလိပ္ ၀က္သားသည္ေတြလဲ အာရွသားေတြအႀကိဳက္ အထာေပါက္လာတာ သိပ္မဆန္းပါဘူး။





၀က္နားရြက္ ျပဳတ္နည္း

အေမႊးအျမွင္ ျခစ္ျပီး ေရစင္စင္ေဆးရပါမယ္။ အေမႊးသိပ္ထူေနရင္ေတာ့ မီးျမိွက္ဖို႕ လိုပါတယ္။ ျပီးရင္ ဓါးနဲ႕ ျခစ္ခ်ျပီး အတတ္နိုင္ဆံုး ေရကို စင္စင္ေဆးေၾကာပါ။ နားအတြင္းဘက္ေတြကိုေတာ့ လွီးထုတ္ျပစ္ဖို႕ လိုပါမယ္။ မလိုအပ္တဲ့ အညစ္အေၾကးေတြကို သန္႕စင္ဖို႕ အခ်ိန္ယူမဲ့အစား ကြက္ျပီး လွီးထုတ္ျပစ္လိုက္ပါ။ အားလံုးသန္႕စင္ျပီးျပီ ဆိုရင္ေတာ့ အိုးထဲမွာ ၀က္နားရြက္ကို စျပဳတ္ဖို႕ ျပင္ရပါမယ္။ ေရပြက္လာရင္ ၀က္နားရြက္ကို ဆယ္ ျပီးေတာ့ အသင့္ျပင္ထားတဲ့ ေရေအးေအး ဇလံုထဲကို ထည့္လိုက္ပါ။ ဒီနည္းအတိုင္း ၀က္နားရြက္ကို ေရလဲျပီး ၃ ခါေလာက္ ျပဳတ္ေပးရပါမယ္။ ဒါမွ မေကာင္းတဲ့ အနံအသက္ေတြ ထြက္သြားေစျပီး နားရြက္ကိုလဲ ခပ္ျကြပ္ျကြပ္ေလး ျဖစ္ေစမွာပါ။ ၃ ခါေလာက္ျပဳတ္ ျပီးျပီဆိုရင္ေတာ ့ ေနာက္ဆံု တခါျပဳတ္တဲ့အခါမွာ နာနတ္ပြင့္ နဲ႕ ပါေကာ အလံုး ( တရုပ္ ဟင္းခတ္အေမႊး) ကို ထည့္ျပီး ျပဳတ္ေပးပါ။ အနံအသက္ ခပ္ျပင္းျပင္းေတြကို သတ္လိုက္တဲ့ သေဘာပါဘဲ။
အၾကာႀကီး ႏူးသြားေအာင္ ျပဳတ္ဖို႕မလိုပါဘူး။ နားရြက္က အေပၚအေရခြံ ႏူးလြယ္ပါတယ္။ အျပဳတ္လြန္သြားရင္ ေပ်ာ့ျပဲတြဲေနတဲ့ နားရြက္ ျဖစ္သြားပါလိမ့္မယ္။ အေရာင္ညိဳညိဳ လိုခ်င္ရင္ေတာ့ တရုပ္ပဲ ငံျပာရည္ ( ျကာညိဳ႕) အႀကဲထည့္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
အားလံုးျပီးတဲ့ ေနာက္မွာေတာ့ သုတ္စားဖို႕ အဆင္သင့္ ျဖစ္ေနပါျပီ။

၀က္နားရြက္ သုတ္နည္း

သုတ္ဖို႕အတြက္ အသင့္ျပင္ထားရမွာက-

၁။ နားရြက္ ၂ ရြက္ ကို အေနေတာ္ ပါးပါးလွီး
၂။ ေဂၚဖီ ပါးပါးလွီး
၃။ ပဲမႈန္႕ အက်တ္
၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္
၅။ ငံျပာရည္
၆။ ဆား
ရ။ အခ်ိဳမႈန္႕
၈။ ပဲပင္ေပါက္ ( တိုရ) ေရေႏြးေဖ်ာ ( လက္၁ ဆုပ္စာ)
၉။ ငရုပ္သီးစိမ္း ( သို႕) အက်တ္မႈန္႕
၁၀။ ဘဲငန္းပ်ံ ငရုပ္ဆီ ( တရုပ္တန္းမွာ ၀ယ္လို႕ရႏိုင္ပါတယ္)
၁၁။ သခြားသီး ပါးပါးလွီး ( လက္ေလးလံုးေလာက္)

အားလံုးကို အေနေတာ္ ေရာစပ္ျပီးတဲ့အခါမွာေတာ့ သုတ္လိုက္လို႕ရပါျပီ။ အေပါ့အငန္ ျမည္းၾကည့္ပါ။ အခ်ဥ္ကဲတာႀကိဳက္တယ္ ဆိုရင္ေတာ့ သံပုရာသီးေလး တစိတ္ေလာက္ ထည့္ညွစ္လိုက္ပါ။ ငရုပ္ဆီက စပ္ျပီးသားမို႕ အစပ္သိပ္မစားႏိုင္သူမ်ား ငရုပ္သီးမႈန္႕ေလ်ွာ့ထည့္ပါ။ နံနံပင္ႀကိဳက္တတ္ရင္ ထည့္လို႕ရပါတယ္။

၀က္နားရြက္သုတ္က လက္၀င္တဲ့ အသုတ္တမ်ိဳးပါ။ တခ်ိဳ႕ စိတ္မရွည္တတ္ပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ အရသာရွိတဲ့ အစား စားခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ အခ်ိန္နည္းနည္း ေပးျပီး စိတ္ရွည္ရွည္ ခ်က္ဖို႕ နဲ႕ အားရံုစိုက္ဖို႕ လိုပါတယ္။

 

No comments:

Post a Comment