ရွမ္းနံနံခပ္ ဆိုေတာ့ တခ်ိဳ႕က အနံစိမ္းရႊင္ရႊင္နဲ႕မို႕ မႀကိဳက္ၾကပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ စမ္းခ်က္ၾကည့္ပါ။ အမဲသား အာလူး ရိုးရိုးခ်က္လိုမဟုတ္ဘဲ အနံေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ စားေကာင္းပါတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာက ငါးဟင္းမွာ ရွမ္းနံနံ ခပ္ပါတယ္။ အမဲသားမွာလည္း ခပ္ျပီးစားၾကည့္ရေအာင္။ အထူးအဆန္းေလးေပါ့။
- အမဲသားကို ေရစင္စင္ေဆး။ အေနေတာ္အတံုးေလးေတြ လွီးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆား၊ နႏြင္းမႈန္႕အနည္းငယ္ နဲ႕ နယ္ေပးပါ။ ျပီးေတာ့ နွပ္ထားေပးပါ။ တခ်ိဳ႕က သံပုရာရည္ေလး ညွစ္ျပီးႏွပ္ထားတတ္ပါတယ္။ ျမန္မာေတြ အစြဲက အမဲသားဆိုတာ မႏူးလြယ္ဘူးလို႕ စိတ္အစြဲရွိတယ္။
- အာလူးကို လဲ အခြံႏႊာ အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြလွီး ျပီး ေရေဆး စစ္ထားပါ။
- ရွမ္းနံနံကိုလဲ လက္တဆစ္ေလာက္ အရြယ္ေလးေတြ လွီးထားပါ။
- အမဲသား ကီလို၀က္ကို ၾကက္သြန္ လက္သီးစုပ္ေလာက္ ၁လံုး။ အႏွစ္မ်ားခ်င္ရင္ ၾကက္သြန္မ်ားမ်ားထည့္ေပးရပါမယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅မႊာ ႏွင့္ဂ်င္း ကို လက္မေခါင္းေလာက္ ထည့္ျပီး ေထာင္းပါ။
- လံုးခ်က္ ခ်က္ခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ အိုးထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ နီ ဂ်င္းအႏွစ္ထည့္၊ ဆီထည့္၊ အေရာင္တင္မႈန္႕၊ ဆား၊ နႏြင္းအနည္းငယ္ ထည့္ျပီး အိုးကို မီးဖိုေပၚတင္ပါ။
- ဆီသတ္ခ်က္ခ်င္သပ ဆိုရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီဂ်င္း ကို အရင္ ဆီသတ္၊ ျပီးရင္ အမဲသားထည့္ပါ။ ေရလံုး၀ မထည့္ဘဲ အမဲသားကို လံုးေပးပါ။
- အမဲသားက ထြက္တဲ့ အေရနဲ႕ အရင္ခ်က္ျပီးမွ လိုသေလာက္ ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး အမဲသားႏူးလာေအာင္ ခ်က္ေပးပါ။
- အမဲသား ႏူးလာျပီဆိုရင္ေတာ့ အသင့္ျပင္ထားတဲ့ အာလူးကို ထည့္ပါ။ ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး အာလူးႏူးသည္အထိ ေစာင့္ပါ။ စိတ္ႀကိဳက္အေနအထားရျပီဆိုရင္ေတာ့ ရွမ္းနံနံေလးထည့္ျပီး မီးပိတ္အုပ္ထားပါ။
ဒါဆိုရင္ေတာ့ အမဲသား အာလူး ကို ရွမ္းနံနံေလးထည့္ထားတဲ့ ဟင္းရပါျပီ။ ဒီဟင္းကို ငံျပာရည္ခ်က္။ ငံျပာရည္ေဖ်ာ္၊ ဒါမွမဟုတ္ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္ေလး အတို႕အျမွပ္ေလးနဲ႕ စားရင္ အင္မတန္ျမိန္လို႕ အရည္ေသာက္ေတာင္ မလိုပါဘူး။
No comments:
Post a Comment